Knedle Sa Šljivama

Ova starinska poslastica koja se pravi više od 100 godina nacionalno je jelo severnog dela Srbije, pre svega Vojvodine. S obzirom na to da na Kopaoniku najviše dolaze turisti upravo iz ovih krajeva, mnogi restorani su uvrstili u svoj meni i ovaj kolač. Svaka domaćica ubaci neki svoj dodatak a ovo su glavni sastojci:

1 kg krompira                                          šećer

2 jajeta                                                     mleveni keks ili prezle

1 kašika masti ili maslaca                        dve šake brašna

malo soli                                                  šljive(sveže ili iz kompota)

Krompir možete skuvati u ljusci a možete ga pre kuvanja oljuštiti. Ispasirati ga i dodati malo soli, jaja, brašno i mast ili maslac. Ukoliko trenutno nemate, možete umesto masti sipati obično ulje. Zamesiti testo da se ne lepi za ruke. U malim komadima testa staviti šljivu bez koštice s kašičicom kristal-šećera. Loptice staviti u ključalu vodu i kuvati dok ne isplivaju na površinu. Vaditi ih rešetkastom kašikom i uvaljati u keks ili prethodno propržene prezle. Po želji, dodatno ih pospite šećerom, topljenom čokoladom ili cimetom.