Masažom protiv bolova

 

 

Refleksologija je drevna veština otklanjanja bolova delovanjem na  pojedine tačke tela.

Na ljudskim nogama postoji hiljadu nervnih završetaka. Posebni pristisci na određene tačke koje se nalaze na stopalima, pomažu nam, ne samo da se opustitimo, već i  stimulišu ceo organizam u nastojanju da pravilno funkcioniše.

Ovo je sedam načina na koje možete pomoći bebi. Refleksolozi kažu da je pre početka masaže poželjno opustiti i zagrejati noge trljanjem ili kupanjem u toploj vodi.

Bebe često zabole glava i zubi. Kad primetite da dete ima bolove, izmasirajte mu vrhove prstiju na nogama! Možete ga masirati i dok spava.

 

Bol u sinusima je neprijatan i odraslima, a za bebu, koja ga doživljava prvi put, predstavlja pravu agoniju. Da biste umirili bol, masirajte donju stranu bebinih prstića. Nemojte jako pritiskati.

 

Kada bebu muči bronhitis, masirajte deo stopala ispod prstiju, a iznad svoda tabana. Masirajte nežno, kružnim pokretima, da biste joj olakšali disanje i zaustavili kašalj.

Kad bebu muči uznemirenost želuca, grčevi u stomaku i zadržavanje daha, masirajte sredinu stopala, na samom početku luka tabana. Ta oblast je povezana sa solarnim pleksusom – nervnim centrom između stomaka i pluća.

 

U slučaju zatvora, gorušice i lošeg varenja, masirajte deo između sredine i jastučeta stopala.

 

Ako beba ima bolove usled gasova i nadimanja creva, masirajte između sredine stopala i pete.

Ponekad se kod beba dešava da neki delovi tela rastu brže od drugih, zbog čega deca često imaju bolove u kukovima. Da biste otklonili ovaj problem, trljajte pete! Masaža peta takođe pomaže kod zatvora i uznemirenosti želuca.

 

Refleksologija  je isključivo namenjena ublažavanju simptomatskih bolova. U slučaju ozbiljnih poremećaja, morate se obratiti lekaru!