''PEŠČANIK'' I ''KALIOPA'' GOŠĆE SKUPŠTINSKOG TELA ZA RODNU RAVNOPRAVNOST

''Peščanik'',''Kaliopa'' i skupštinsko telo za rodnu ravnopravnost o položaju žena u RO.

Skupštinsko telo za rodnu ravnopravnost bilo je domaćin sastanka do koga je došlo na inicijativu UŽ ''Peščanik'' Kruševac i UŽ ''Kaliopa''Brus. Na sastanku je bilo reči o Mapi ženskih prava  u Rasinskom okrugu , koja omogućava praćenje promena u lokalnim zajednicama u korist smanjenja diskriminacije prema ženama  i unapređenja njihovog položaja i kvaliteta svakodnevnog života. Snežana Jakovljević, predsednica UŽ ''Peščanik'' je prisutne upoznala sa stanjem ženskih ljudskih prava u RO, apelujući na aktivistkinje iz Brusa , kao i na skupštinsko telo da se aktivnije uključe u borbu za podizanje svesti javnosti o važnosti rodne ravnopravnosti i smanjenje rodnih stereotipa.

O  iskustvima stečenim tokom  realizacije projekata govorile su Ivanka Jakovljević Moskovljević, predsednica UŽ ''Kaliopa'' i Snežana Miladinović, potpredsednica koja je posebno naglasila veliku potrebu rada sa mladima, odnosno decom kod kojih se od ranog detinjstva razvija stereotip o položaju žene i njenoj ulozi u porodici i društvu.

Članice skupštinskog tela  Sonja Petrović Stevović i Milica Mihajlović upoznale su gošće sa problemima , izložile svoje aktivnosti i  Akcioni plan za poboljšanje položaja žena  do 2020. godine, od čega je deo aktivnosti, kada su unapređenje zdravstvene zaštite  i prevencija u pitanju, većim delom realizovan. Naime u proteklom periodu održano je više predavanja zdravstvenih radnika o značaju prevencije u sprečavanju raka dojke i grlića materice,  koje u ženskom delu populacije predstavljaju vodeći uzročnik smrtnosti. Osim toga, u saradnji sa Domom zdravlja Brus, sprovedeno je više akcija preventivnih pregleda za koje je bruska zdravstvena ustanova 2017.godine nagrađena a u decembru 2018. za samo mesec dana mamografskim pregledom dojke bilo je  obuhvaćeno više od 500 žena iz Brusa i okoline, za koje je lokalna samouprava obezbedila  besplatan prevoz.Skupštinsko telo za rodnu ravnopravnost će i u narednom periodu raditi ne samo na podizanju svesti i značaju prevencije, već i  na unapređenju položaja žena u društvu i aktivnijem učešću u lokalnom javnom životu,takođe se čulo na sastanku.