Velika odgovornost i privilegija

 

Jasmina Savić iz Brusa, svoje radno mesto učiteljice u područnom odeljenju OŠ ''Prvi maj'' Vlajkovci, u Brzeću, protekle godine je zamenila pozicijom zamenice predsednika Opštine i tako postala prva žena na ovoj funkciji u istoriji Brusa.Odgovarajući na naša pitanja g-đa Savić je između ostalog rekla da je zadovoljstvo građana za nju najveći uspeh a da bez podrške porodice nema uspeha ni u jednom , pa i u njenom poslu.

 

Kako se snalazite na funkciji i kako je ženi u muškom svetu politike, ako tako možemo da kažemo?

 

Ravnopravno učešće žena i muškaraca u političkom i javnom životu je jedan od uslova demokratije. Volela bih  svojim načinom ponašanja i porukom koju ja šaljem svojim radom, da pošaljem poruku mladim ženama koje žele da se bave politikom, da budu odmerene u svakom pogledu . To nije lako ali ukoliko želite da vas cene u srpskom društvu, žene moraju da budu obrazovane, ozbiljne, informisane i pet puta bolje nego što su to muškarci.

 

                Ovo je Vaša druga javna funkcija koja zahteva veliko angažovanje, odgovornost pa i odsustvo od kuće. Može li Jasmina da bude podjenako dobra zamenica predsednika Opštine i majka, supruga...

 

 Pre stupanja na dužnost zamenice predsednika opštine bila sam zamenica predsednika Skupštine opštine Brus. U ovom poslu najvažnije je da ste svakodnevno na usluzi građanima i da što brže i efikasnije izlazite u susret njihovim potrebama. To iziskuje veliku odgovornost , ali ujedno je i velika privilegija. Za mene je najveći uspeh kada vidim zadovoljne građane, tako imam motivaciju da radim još više. Ali, teško je da jedna žena može da bude maksimalno posvećena privatnom životu, porodici jer to zaista traži celog vas, i da putujete kad god je potrebno, i da budete sa ljudima na terenu i da obilazite. Ako nema podrške porodice, teško je sve.

 

                 Na poziciji ste sa koje možete bolje da sagledate društvena kretanja, odnose i probleme, pa i položaj žena u društvu. Možete li da utičete na unapređenje i uključenje žena u društveni i javni život  Brusa?

 

Rodna ravnopravnost dugo je bila samo deklarativna. Danas imamo ženu na čelu Vlade Srbije, četiri žene na čelu Ministarstva, predsednicu Narodne skupštine, sve više žena  u preduzetništvu, kao i na rukovodećim mestima u lokalnim samoupravama. Smatram da je važno da se žene što više uključuju u sve društveno-ekonomske tokove, time i u politiku, a zadatak svih nas je da ih podržimo u tome, što i činimo.

 

                U kojoj meri, kao žena, uspevate da nametnete svoje mišljenje i svoj pogled na rešavanje određenih problema?

 

 Kod mene je zastupljena sloboda govora, nikom ne namećem svoje mišljenje. Već smatram da se problemi najbolje rešavaju saradnjom, dogovorom i kompromisom. Ako svako dođe na pola puta, napredovaće se na demokratski način.

 

                 U kabinetu predsednika Opštine ženama pripadaju značajna mesta zamenika, pomoćnika i šefa kabineta. Kako se to održava na funkcionisanje kabineta i kako žene međusobno sarađuju?

 

 To su žene na značajnim mestima tj. važnim pozicijama i mislim da se svaka od nas dobro snalazi. Kada govorimo o saradnji između nas, sve su veoma snažne, požrtvovane i odane poslu, i ni jedna od nas nije spotakla drugu na političkom putu. Zaista gradimo dobar tim.

 

                 Veruje se da iza svakog uspešnog muškarca stoji žena, ko stoji iza Vas?

 

  Kao što iza svakog muškarca stoji žena, tako uz podršku svog partnera i svoje ćerke tj. svoje porodice, ja ne bih uspela da budem ovde, tako da iza mene stoji moj suprug i moja porodica.

 

                Smatrate li sebe uspešnom  i ostvarenom ženom?

 

 Čini mi se da postoje brojna nametnuta pravila i očekivanja po kojima se žena danas smatra ostvarenom i uspešnom. Za mene su lični osećaji važniji od spoljašnih procena, pa tako ostvarenost prepoznajem u trenutcima u kojima pomislim ,, život je lep,, . To se dešava kada ćerkica blista od sreće, kada sam u društvu ljudi sa kojima ne treba puno reči da bi se razumeli. Svaki put kada radim ono što volim.

 

                Šta je po vašem mišljenju uspeh?

 

 

Biti uspešan je imperativ vremena u kojem živimo. Smatram da je uspeh tj.uspešan onaj čovek koji ostvari ravnotežu između privatnog i javnog života, uključujući karijeru, ostvarivanje materijallnog blagostanja i svakodnevnog rada na duhovnom oplemenjivanju.