Slikovnice Kao Najbolje Igračke

Svi smo mi odrastali uz slikovnicu i stvarali sopstveni svet mašte. Poznato je da slika govori više od hiljadu reči pa tako i slikovnica u najmlađem uzrastu ostavlja daleko jači uticaj od govora, podstiče brzo uočavanje, razmišljanje, verbalno izražavanje, govorno stvaralaštvo i  usvajanje različitih estetskih stavova.

Slikovnice su jednostavnog sadržaja koje na razumljiv način ističu osnovne osobine onoga što prikazuju kako bi deca lakše povezala govorni i pisani jezik, ujedno i lakše shvatila simbole koji prenose poruku. Ona je prva knjiga za decu koja zamenjuje igračku i za cilj ima da najmlađima pruži objektivna i njima lako razumljiva saznanja iz oblasti prirode i društva.

Slikovnice imaju danas veliku ulogu u načinu vaspitanja i u roditeljstvu. Pomažu da dete razvija pamćenje i mišljenje, da obogaćuje  maštu i razvija kreativno i logičko zaključivanje.Tako deca usvajaju moralne vrednosti koje predstavljaju uvod za ono što dolazi nešto kasnije poput čitanja, oponašanja u igri uloga, slikanja i pisanja. One i pomažu da deca obogaćuju svoj rečnik. Roditelji u tome mogu da im pomognu tako što će im ukazati na povezanost određenih ilustracija sa brojnim predmetima i situacijama u realnom životu. Najbolja slikovnica je ona koja na jednoj strani ima jednu ilustraciju, kažu stručnjaci, i uz adekvatan pristup roditelja, to deci pomaže da nauče dvostruko više reči u odnosu na one koje imaju da više ilustracija. Tako se deca ne opterećuju  velikim brojem informacija odjednom.

Slikovnice najbolji efekat imaju predspavanje. Na roditeljima i vaspitačima je da  sadržaj slikovnica bude u skladu sa određenim uzrastom i da vode računa pri odabiru same tematike.